fredag 17 augusti 2007

Filosofiska söndagsklubben av Alexander McCall Smith

För er som har läst Damernas detektivbyrå-serien så är Alexander McCall Smith välbekant. Jag hade tidigare hört talas om att det fanns en annan detektivserie som författaren skrivit. Jag tyckte även namnet var intressant, tänkte att "nu får jag min filosofi-lektion som jag har längtat efter hela livet."

Filosofiska söndagsklubben är första delen i serien om Isabel Dalhousie, en chefredaktör i 40-års åldern som är ekonomiskt oberoende och vurmar för "det gamla Edinburgh". Isabelle blir vittne till ett dödsfall, en man faller från balkongen på operan precis framför henne. Polisen avskriver det snabbt som ett olycksfall, men Isabel är övertygad om att det är överlagt mord.

Jag önskar att jag kunde säga att den här boken var bra, men den är inte det. Dessutom är den inte ens en bråkdel så charmig som Damernas detektivbyrå-böckerna. Nej, det här är inget jag rekommenderar. Men den är inte så dålig att det blir en läs-inte, och det är tur det, för Alexander McCall Smith skulle i såna fall ha dalat från stjärnhimlen med ljusets hastighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar