fredag 17 augusti 2007

Trollbunden av Jane Green

När jag läste baksidan av den här boken så tänkte jag "här har vi en chicklitt för den mogna kvinnan". Och det är det verkligen. De flesta böckerna i chicklittgenren handlar om kvinnor i åldrarna 30-35, och det är sällan som huvudpersonen är stadgad.

I Trollbunden får vi möta lyxhustrun Alice som har omformat hela sitt liv och sin livsstil efter en man som hon vill behaga. Historierna om Joes otrohet är först som viskningar, men det blir mer och mer uppenbart att något är fel. Alice tror inte att Joe är otrogen, men förhållandet knakar och en flytt till USA kan bli nytändningen förhållandet behöver. Alice får det hon alltid önskat sig - ett hus på landet - men Joe får en helt ny hustru som intresserar sig för kakbakning, trädgårdsskötsel, blombinderi och hunddressyr.

Historien är ganska platt och tråkig, utan de underhållande moment som jag gillar mest hos andra författare (Keyes, Kinsella, Maxted). Inget jag rekommenderar. Dessutom är hela boken skriven i infinitiv istället för imperfekt. För er som inte vet vad detta innebär så läs gärna denna bok som skräckexempel. Den inre dialogen blir helt platt av detta konstgrepp, med härliga inlägg som liknar: "A är förvirrad. Vill J inte ha henne längre. A går till köket och tar en kopp kaffe. Kanske har J en älskarinna? A blir ledsen. A är så ensam i det stora köket."

Huvvaligen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar