fredag 17 augusti 2007

Bokfemman vecka 33

Veckans bokfemma var en utmaning: Nämn dina 5 favoriter - böcker eller författare. Utmaningen utfärdades av Malin och antas härmed. Måste dock påpeka att det var grymt svårt att inte härma, då jag och Malin har väldigt lika smak. Jag har försökt att vara unik och valt följande författare:
  • Marian Keyes. Chicklitt-genrens drottning från Irland imponerade stort på mig med "En oväntad semester". Sedan har jag gråtit, skrattat, lusläst och lyxat med pocketböckerna. Min kille tyckte jag skulle lägga upp några böcker på vinden för att få plats med mer i hyllan. Jag vägrade.

  • J K Rowling. Ledsen, men här kommer första dubletten. Joanne Rowling är den överlägset bästa fantasyförfattaren jag har läst. Hon skriver sagor som passar stora och små barn lika bra som vuxna och pensionärer. Hennes berättande röst är fantastisk, och hon är en mästare på att bygga upp trovärdiga personporträtt. Jag hoppas att denna dam inte slutar med Harry Potter, hon är så mycket mer än så.

  • Oscar Wilde. Med både pjäser och böcker i bagaget är Wilde den efter Shakespeare kanske mest citerade författaren från England. De flesta kan Wildes bakgrund; bög, fängslad och död på grund av detta. Det är dock få människor som har tagit sig tid till att läsa Wilde förutom "a picture of Dorian Grey". Glöm för allt i världen inte "the importance of being Earnest" samt "Spöket från Canterville"!

  • C S Lewis. Två författare i fantasygenren är kanske lite förutsägbart, men som det fantasyfreak jag är så är det väl bara att vänta. C S Lewis serie om Narnia är ett måste för alla, och den kröns enligt mig av Prins Caspian och skeppet Gryningen.

  • Daphne Du Maurier. Av en enda anledning; Rebecca. Den boken väckte läsintresset hos mig på allvar.

1 kommentar:

  1. Kan verkligen skriva under på alla dina val. The Importance of being Earnest är verkligen great, great, great! :-) Jag hade den nästan som mitt eget val, men det var å andra sidan många som fick stå åt sidan i veckans tema. Kanske, kanske dyker det upp en bokfemma med pjäser o då är Wilde ett säkert kort.

    SvaraRadera