fredag 13 juli 2007

Harry Potter och fenixorden har premiär

Fredagen den trettonde och Harry Potter-premiär. Betygen är satta och det är som vanligt när det gäller filmatiseringen av Harry Potter - idel treor och någon enstaka fyra. Dagens Nyheter gav filmen en 4a den här gången, men utan motivation vad jag kunde läsa. Det kändes mer som att reportern endast hade läst boken och berättade vad den handlade om. Nåväl.

Jag är lite splittrad vad gäller Harry Potter and the Phoenix Order (självklart läste jag den på engelska! vad trodde du egentligen?) Jag tyckte mest Harry var en tråkig gnällmåns som praktiserade alla sina karaktärsdefekter och gjorde sig osams med hela världen. Han gick runt och kände sig utanför och jätteviktig hela tiden. Hälften av mig ville ge honom en avbasning, den andra hälften insåg rätt snabbt att det är ju så man är som tonåring. Lite på kant med hela världen. Så egentligen, rent objektivt, så har J K Rowlings gjort ett fantastiskt porträtt av en 15-årig pojke. Lite som Belgarion i första boken av David Eddings serie. Butter och lättstött. Fast jag blir ändå irriterad.

Min kollega Jenny upptäckte igår att Frida hade gjort ett reportage om de som spelar Ron och Harry (Rupert Grint och Daniel Radcliffe). Frågeställningen var "Vem är hetast?" Då kände jag mig gammal, eftersom jag ser de små gossarna som två osnutna snorungar. Inte sexobjekt, alltså. Måste dock avslöja att en tjejkompis till mig har haft sexdrömmar (ofrivilliga sådana) om tvillingarna Weasley i "the room of recquirement". Hehehe.

Hur som helst så är boken jättebra, men filmatiseringarna av Harry Potter har jag alltid haft lite svårt för - med ett undantag. The Goblet of Fire. Jag grät så mycket att min pojkvän tittade förskrämt på mig i biosalongens mörker, för att sedan beslutsamt hålla mig i handen (rätt beslut). Förhoppningsvis är den här filmen lika bra, men jag tror inte det, eftersom jag inte heller gillade boken lika mycket. Däremot är boken Harry Potter and the Half Blood Prince ett mästerverk.

Jag kommer att vänta till måndag innan jag ser den nya filmen. Däremot måste jag erkänna att jag sedan en månad tillbaka har förhandsbokat den nya Harry Potter-boken på Åhléns i Ringen Centrum - och kommer stå utanför klockan tio för att sedan försvinna utom synhåll tills den är färdigläst.

(Bild från http://www.chinadaily.com.cn/english/doc/2004-06/16/xin_560601160937374178826.jpg).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar